Postat de Barmania / Blog / 0 Comentarii
Desi nu incearca sa gaseasca antitodul nu stiu carei maladii, si barmanul poate fi numit un chimist cu acte in regula si nu numai. In acelasi timp el incearca sa isi surprinda audienta cu noi trucuri, noi miscari de flair si nu in ultimul rand, cu noi bauturi numai de el stiute.
Inainte de a-mi incepe scurta argumentare, as dori sa precizez ca din aceasta categorie fac parte mai multe profesii printre care bucatarii, farmacistii si multi altii.
Desi nu incearca sa gaseasca antitodul nu stiu carei maladii, si barmanul poate fi numit un chimist cu acte in regula si nu numai. In acelasi timp el incearca sa isi surprinda audienta cu noi trucuri, noi miscari de flair si nu in ultimul rand, cu noi bauturi numai de el stiute. Si toate in acelasi timp. Asa cum un doctor are grija de pacientii sai, asa si barmanul trebuie sa fie preocupat de starea clientilor sai. Misiunea sa, insa, este mult mai complicata, deoarece nu poate ,,prescrie” bauturi clientilor pe baza unui ,,diagnostic’’ general valabil. Bine ca macar, in cazul unei greseli, rezultatul este reparabil, ceea ce nu putem spune si despre medici, (He,he,he).
Barmanul este asemenea unui farmacist. Asa cum acesta isi pregateste ingredientele pentru un anumit medicament, asa si barmanul se pregateste, atunci cand vrea sa creeze o noua bautura, pentru clientii sai. Difera doar materia prima folosita. Sau nu?
In ziua de azi, sunt folosite ingrediente din ce in ce mai extravagante, mai complexe si mai personalizate. Lucrurile au evoluat foarte rapid, mai putin pe meleagurile noastre, iar acum, pe langa ingredientele uzuale, se adauga si unele mai ,,speciale’’ daca le pot numi asa, precum: fum facut din lemn de mar, diferite bitter-uri ale casei create din ingrediente numai de ei stiute sau mai nou si azot lichid.
Astfel, putem spune ca exista barmani care se deosebesc de majoritate, nu numai prin respectul purtat acestei meserii sau prin atitudinea ce o au atunci cand sunt in spatele barului, ci si prin inovatiile aduse in acest domeniu. De exemplu Jerry Thomas este parintele multor cocktail-uri célèbre, precum si Harry Johnson, Dale DeGrof a cautat si pastrat retetele originale ale cocktail-urilor, iar acum mai tanarul Thomas Aske si colegii sai de la Fluid Movement au revolutionat arta mixologiei.
Oricine din spatele barului, poate incerca sa isi surprinda clientii cu ceva nou care sa le creeze o amintire placuta despre locatia lor, iar in ceea ce priveste material prima folosita doar atat pot spune: sky is the limit !!!
Tudor Alexandru